Sık Sorulan Sorular

1.      Yüksekokulunuz hangi bölümlerde ve hangi puan türünde kaç öğrenci alıyor?

2018-2019 Eğitim-öğretim yılında Uçak Elektrik-Elektronik Bölümü (UEE) 3. ve Uçak Gövde-Motor Bakımı Bölümü (UGM) ise ilk öğrencilerini almıştır. Her iki bölümde SAY puan türünde alım yapmıştır. Her iki bölümün kontenjanı ise 40’ar adet olup bir (1) adet kontenjan ise okul birincisi kontenjanı olarak belirlenmiştir.

2.      Okulunuzun taban ve tavan puanları nedir?

ÖSYM taban ve tavan puanları, başarı sıralaması vb. sayısal verileri bir önceki yıldaki yerleştirme sonuçlarına göre belirlemekte olup, her yıl tercih döneminde kendi web sayfasından ilan etmektedir. 2018 YKS yerleştirme sonuçlarına göre taban ve tavan puanları şu şekildedir:

Program Adı

Puan Türü

Genel Kont.

Yerleşen

En Küçük Puan

En Büyük Puan

UEE

SAY

UGM

SAY 40 40 265,90094 313,17357

3.      Okulunuzda öğrenim süresi kaç yıldır?

Okulumuz bünyesinde kurulan tüm bölümler lisans programı olup, öğrenim süresi dört (4) yıldır.

4.      Okulunuzda öğrenim dili Türkçe mi?

Evet, okulumuzda öğrenim dili Türkçedir.

5.      Okulunuzda İngilizce hazırlık eğitimi var mı, zorunlu mu?

Okulumuzda isteğe bağlı İngilizce hazırlık eğitimi vardır, zorunlu değildir. İngilizce hazırlık eğitimi almak isteyen öğrencilerimiz, okulumuza kayıt yaptırdıktan sonra Yabancı Diller Yüksekokulu’na hazırlık eğitimi almak istediklerine dair bir dilekçe vermek zorundadır.

6.      İngilizce hazırlık eğitiminde başarısız olursam hazırlık tekrarı yapmam gerekir mi?

Hayır, gerekmez. Okulumuz isteğe bağlı İngilizce hazırlık eğitimi verdiği için öğrenci dil eğitiminde başarılı olsun veya olmasın bir sonraki öğretim yılında birinci sınıftan başlar.

7.      Okulunuzdan mezun olan bir öğrencinin diploması ve unvanı nedir?

Okulumuz mezunlarına lisans diploması vermekte olup, mezunlar Uçak Bakım Teknisyeni unvanı almaktadır.

8.      Kayıt esnasında Adli Sicil Kaydı ve Sağlık Raporu ibraz etmek zorunlu mudur?

Evet zorunludur. Sağlık raporu ilgili bölüme kayıt yapılmasında bir sakınca olmadığını açıkca belirtmelidir.

9.      Adli Sicil Kaydı ve Sağlık Raporu neden istenmektedir?

Tablo 3 ve Tablo 4'te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları (2. Kısım) Madde 49'a göre;

HAVA TRAFİK KONTROL / HAVACILIK ELEKTRİK VE ELEKTRONİĞİ / UÇAK ELEKTRİK-ELEKTRONİK / UÇAK GÖVDEMOTOR / UÇAK GÖVDE-MOTOR BAKIM (lisans) ile UÇAK TEKNOLOJİSİ (ön lisans) eğitimi mesleğini icra edebilmek için aranan nitelikler:

1) Havalimanı giriş kartı almasına engel oluşturacak herhangi bir Adli Sicil Kaydı veya Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak.

2) Mesleği ve/veya meslekte verilen görevi icra etmesine engel oluşturacak herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu almak (renk körlüğü, işitme kaybı/eksikliği, görme kaybı/eksikliği vs).

10.      Yüksekokulunuz SHGM tarafından Tanınan veya Lisanslı okul mu?

Yüksekokulumuz henüz tanınan veya lisanslı okul değildir. Ancak 2018 yılı sonuna kadar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne Tanınan Okul başvurusu yapılması hedeflenmektedir. Bu amaçla; fiziksel mekânlar ve insan kaynakları alanında yapılan çalışmalar devam etmektedir. Bu kapsamda yüksekokulumuz da 10 adet laboratuvar kurulumu devam etmekte olup yılsonunda tümünün öğrencilerimizin hizmetine sunulması hedeflenmektedir. Ayrıca okulumuzda eğitim amaçlı olarak bulunan bir adet helikopterin yanı sıra bir adet F4 savaş uçağı, bir adet Cesna tipi iki kişilik uçağın tedarik süreci devam etmektedir.

11.      Öğretim programlarında kredilendirme yapılmış mı? Programlar neye göre hazırlanmıştır?

Öğretim programlarımız Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün “Tanınan Okul” yönetmeliğine göre; UEE bölümünde B2 ve UGM bölümünde B1.1 sertifikasına uygun olarak hazırlanmıştır. SHGM’nün tanımladığı B2 ve B1.1 kategorilerinde belirlenen teorik ve pratik eğitimlerin % 100’ü yüksekokulumuzda eksiksiz olarak verilecek şekilde yapılandırılmıştır. 2019 yılında UGM bölümünde B.1.1 kategorisinin yanısıra B1.2, B1.3 ve B1.4 kategorilerinde eğitim verilmesi hedeflenmekte, çalışmalar bu yönde sürdürülmektedir.

12.      İstihdam olanakları nedir?

Uçak Bakım Teknisyenleri, özel hava yollarında, hava limanlarında, uçak fabrikalarında, uçak bakım-onarım atölyelerinde, Türk Hava Yolları'nda, uçak fabrikalarının üretim ve montaj hattında çalışırlar.